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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-181 

Issued: May 1978 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
before relying on this opinion. 

Question: Is it ethical for a county judge/executive to practice criminal law either as a special 
prosecutor or as a defense attorney in the district courts or the circuit courts of that 
county? 

Answer: Qualified yes. 

References: Canon of Professional Ethics § 31; Canon 3, 5; Informal Opinion 943; KBA U-5; 
KBA E- 133; KRS 25.225 (Repealed), 30.150 (Repealed) 

OPINION 

Prior to the institution in Kentucky of the new judiciary system, this matter was regulated 
by statutes. On January 2, 1978, KRS 25.225, which regulated the practice of law by county 
judges, was repealed, leaving a void as to statutory regulations. The county judge/executive 
position is not at this time included within the judiciary hierarchy as to be regulated by the judicial 
codes of ethical conduct which are prescribed by the various bar associations and the courts. At 
present, the county judge/ executive position is regulated as any other county government office 
with respect to the activity of the office holder. The decisions of the Kentucky Bar Association and 
the Kentucky courts relevant to this question prior to the institution of the new judicial system in 
Kentucky are no longer relevant. However, those decisions are still relevant in the limited scope of 
consideration given to conflicts of loyalty of an office holder. Office holders must still perform the 
duties of their respective offices without interference from personal conflicts of interest or conflicts 
arising out of extra-office activities. As long as a county judge/executive practices law with regard 
to criminal actions, either in a defensive capacity or in the role of a special prosecutor, and there 
were no conflicts of the duties owed to his office, then this would be permissible. However, if such 
a practice conceivably could interfere with the performance of his duties owed to the office of 
county judge/executive, then such an undertaking would be unwise and unethical. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 
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